Het schrijven van een effectieve vacaturetekst is meer dan alleen een opsomming van taken en vereisten. Het is je kans om de juiste kandidaten aan te trekken, je bedrijf te presenteren en je bedrijfscultuur over te brengen. Een goede vacaturetekst valt op, is helder en maakt duidelijk waarom de functie aantrekkelijk is voor potentiële medewerkers. Kortom, het vinden van de juiste kandidaten begint bij de vacaturetekst. Maar hoe schrijf je nu een perfecte vacaturetekst? Wij delen de belangrijkste elementen, praktische tips en iets waar we niet meer omheen kunnen: de hulp van Chat GPT!

Wat moet er in een vacaturetekst?

  • Functietitel: Houd de functietitel zo kort en specifiek mogelijk, zodat het direct duidelijk is welke rol je aanbiedt.
    Introductietekst: Begin met een uitnodigende inleiding die de lezer nieuwsgierig maakt om verder te lezen. Maak de functie aantrekkelijk door kort te benadrukken waarom het een interessante kans is.
  • Aanbod: Dit is dé reden waarom kandidaten voor jouw bedrijf moeten kiezen. Laat zien wat jou onderscheidt van andere werkgevers en geef een helder overzicht van de voordelen die je biedt. Denk hierbij aan: het type contract (vast of tijdelijk), het aantal uren, salarisindicatie, werkplek (bijvoorbeeld hybride of op locatie), en andere voordelen (zoals opleidingsmogelijkheden of secundaire arbeidsvoorwaarden).
  • Functieomschrijving: Geef kandidaten een helder beeld van de werkzaamheden. Beschrijf hoe een typische werkdag eruit ziet, zodat de kandidaat zich kan voorstellen hoe het is om bij jullie aan de slag te gaan. Hoe ziet de ochtend eruit? Wat zijn de belangrijkste taken? Is er tijd voor een gezamenlijke lunch of informele momenten? Door concreet en beeldend te schrijven, maak je het werk levendig en aantrekkelijk.
  • Functie-eisen: Wees kort en krachtig. Noem de belangrijkste ‘must-haves’ voor de functie, zoals ervaring, vaardigheden en specifieke kwalificaties. Dit maakt het makkelijk voor kandidaten om te beoordelen of ze in aanmerking komen.
  • Bedrijfsinformatie: Beschrijf kort wat je bedrijf doet en waar het voor staat. Denk aan de cultuur van je bedrijf en jouw missie en visie.
  • Sluitingsdatum: Eindig de vacaturetekst met de datum waarvoor de geïnteresseerden moeten reageren, dit zorgt voor een call to action bij potentiële kandidaten en motiveert kandidaten om snel te reageren!
  • Optie voor een meeloopdag: Dit stelt kandidaten in staat om zelf te ervaren of de werkomgeving bij hen past. Dit kan de drempel om te solliciteren verlagen.
  • Contactgegevens huidige medewerkers: Geef kandidaten de kans om contact op te nemen met huidige medewerkers om een beter beeld van het bedrijf en de functie te krijgen.

Tips bij het schrijven van een vacature

Waarom jouw vacatureteksten niet werken en hoe je ze in 2025 wél perfect maakt:

  1. Gebruik zoekwoorden voor SEO: Zorg ervoor dat je de juiste zoekwoorden gebruikt waar potentiële kandidaten online naar zoeken, zoals functietitels en specifieke vaardigheden. Dit maakt je vacature beter vindbaar op platforms zoals Google for Jobs en Indeed.
  2. Houd het kort en overzichtelijk: Maak je vacaturetekst kort en bondig. Gebruik bulletpoints voor belangrijke informatie, zodat het makkelijk te lezen is.
  3. Wees duidelijk over eisen en doorgroeimogelijkheden: Geef concreet aan welke kwalificaties en ervaring je zoekt, maar wees ook uitnodigend voor kandidaten die niet aan alles voldoen. Benoem daarnaast doorgroeimogelijkheden om de functie aantrekkelijker te maken.
  4. Creëer een pakkende call to action: Sluit je vacature af met een duidelijke oproep om te solliciteren, zoals: “Genoeg over ons, wij kunnen niet wachten om jouw motivatie en CV te ontvangen! Stuur deze naar (bedrijfsgegevens) en wie weet ben jij onze nieuwe collega.

De hulp van Chat GPT bij het schrijven van een goede vacaturetekst

Chat GPT heeft de manier waarop we omgaan met social media veranderd door het mogelijk te maken om snel en efficiënt nieuwe content te genereren. Dit geldt ook voor het schrijven van vacatureteksten. Met de juiste input creëert Chat GPT een vacaturetekst die je helpt om de perfecte kandidaat te vinden. Zo doe je dat:

  1. Definieer de functievereisten en de organisatiecultuur om de juiste inhoud te bepalen.
  2. Voer deze informatie in en laat Chat GPT de tekst genereren.
  3. Pas de tekst aan tot een beknopte en aantrekkelijke vacature.
  4. Optimaliseer de tekst met relevante zoekwoorden voor betere online vindbaarheid.
  5. Pas de toon aan op de doelgroep: gebruik bijvoorbeeld informele taal voor jongere kandidaten of meer formele taal voor senior professionals.
  6. Door deze stappen te volgen, creëer je snel een effectieve en aantrekkelijke vacaturetekst met Chat GPT! Bekijk het voorbeeld hieronder.

Gebruikte prompt: “Neem de rol van content marketeer aan en schrijf een vacaturetekst voor GO APPLY voor de functie klantenservice medewerker. De vacature is bedoeld voor jongeren die net zijn afgestudeerd. Het gaat hierbij om een parttime functie van 32 uur. Schrijf de vacaturetekst informeel en sluit af met een pakkende call to action. Schrijf de tekst kort en krachtig, maar hou het persoonlijk. Neem daarin de volgende zaken mee:

  • Beschrijving organisatiecultuur: We werken in een klantgerichte en informele sfeer, waar empathie, snelle oplossingen en teamwork centraal staan om de klanttevredenheid te waarborgen.
  • Takenpakket: vragen beantwoorden en problemen oplossen voor klanten over onze producten en diensten.
  • Vereisten kandidaat: klantgericht, communicatief vaardig en oplossingsgericht
  • Aanbod: flexibele werktijden, een marktconform salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden, opleidingsmogelijkheden en doorgroeikansen, een leuke werksfeer.”

Output Chat GPT vacaturetekst:

Nu weet je hoe je een vacaturetekst opstelt én hoe je tijd bespaart door Chat GPT in te schakelen. Heb je vragen of wil je extra hulp? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee. Voor nu: veel succes met het schrijven van dé perfecte vacaturetekst voor jouw bedrijf!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en job-opportunities!

Ik ben geïnteresseerd in: